Japonia și marea slăbiciune a democrației

0
104
epa07750890 A view of Japan's parliament building behind the national flag on the opening day of the extraordinary parliamentary session, in Tokyo, Japan, 01 August 2019. EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Japonia și marea slăbiciune a democrației. Dezvăluirea existenței „unor fonduri negre” în cadrul puternicului Partid Liberal Democrat de guvernământ se adaugă la neîncrederea generalizată a japonezilor în sistemul lor politic.

Stabilitatea politică din Japonia este surprinzătoare: Partidul Liberal-Democrat a fost la putere aproape continuu din 1955. Dar această stabilitate are un dezavantaj: ea ascunde o rețea de corupție care a fost dezvăluită publicului larg de o vastă anchetă, și care a dus la urmărire penală privind „fondurile ascunse” ale aleșilor, scrie Le Monde.

Scandaluri politice în Japonia

Criza emergentă este „una din cele care se întâmplă o dată pe generație”, subliniază analistul politic japonez Tobias Harris.

„Epurarea” a patru miniștri și a cinci viceminiștri implicați în scandal, petrecută la mijlocul lunii decembrie, accentuează nepopularitatea premierului Fumio Kishida. Aproape 80% dintre cei chestionați într-un sondaj al cotidianului Mainichi îl dezaprobă pe premier -președintele PLD. Kishida, lipsit de sprijin public, are șanse mici de a putea impune reforme. Iar potențialii săi succesori iau atitudine.

https://evz.ro/japonia-si-marea-slabiciune-a-democratiei.html

Lasă un răspuns