Muzeul Național Brukenthal: La mulți ani, Japonia!

0
96

Vă prezentăm mesajul Excelenței Sale, domnul KATAE Takashi, Ambasadorul Japoniei, la vernisajul expoziției de stampe japoneze Samurai- Legendele Japoniei,
la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu,

Stimate domnule dr. Alexandru Constantin CHITUȚĂ
Stimate domnule George ȘERBAN
Dragă domnule Constantin CHIRIAC,

Distinși oaspeți, prieteni ai artei japoneze din Sibiu,

Bună ziua, sunt Takashi KATAE,
Ambasadorul Japoniei în România.

Felicitări cu ocazia deschiderii noii expoziții ”Samurai-Legendele Japoniei”!
Este o plăcere imensă să vă fiu alături astăzi, la această expoziție captivantă, organizată cu ocazia zilei de naștere a Împăratului Japoniei (23 februarie).

Fiind pentru prima dată la Sibiu, un oraș renumit pentru bogatul său patrimoniu cultural, sunt foarte încântat și îmi exprim recunoștința pentru că mi-ați oferit ocazia de a veni la Sibiu.

Meticulos curatoriată de Muzeul Brukenthal în colaborare cu Colecția George Șerban și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, această expoziție oferă o călătorie fascinantă în inima culturii și tradiției japoneze, evidențiind moștenirea durabilă a nobililor „samurai”.

Dacă veți căuta cuvântul „samurai” într-un dicționar englez-japonez, apare ca „războinic”, dar cuvântul „samurai” are mai multe nuanțe decât atât. „Valorile precum curajul, integritatea și respectul pentru ceilalți” pe care le are samuraiul se bazează pe ideea că cei care dețin puterea militară ar trebui să fie riguroși în pregătirea și comportamentul lor și că nu ar trebui să fie indulgenți cu ei înșiși sau să aibă mulțumire de sine.

Este atât de inedit ca domnul Chituță, care are o cunoaștere profundă a culturii japoneze, să organizeze o expoziție pe o astfel de temă. Aștept cu nerăbdare să văd cum va fi expusă.

Acest eveniment marchează o etapă importantă în consolidarea relațiilor noastre bilaterale, după semnarea Declarației de Parteneriat Strategic dintre Japonia și România, în 2023. Declarația a pus o bază solidă pentru o colaborare în diverse domenii, inclusiv schimburi culturale. Prin inițiative precum această expoziție, continuăm să consolidăm legăturile de prietenie dintre popoarele noastre. Mă angajez să consolidăm în continuare colaborarea dintre cele două națiuni ale noastre.

Mulțumesc din suflet organizatorilor, sponsorilor și tuturor celor implicați în realizarea acestei expoziții. Încă o dată, dedicarea și pasiunea dumneavoastră au adus la viață frumusețea artei japoneze.

În încheiere, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă bucurați de această expoziție și doresc ca ea să ne inspire să ne asumăm valorile curajului, integrității și respectului pentru ceilalți, așa cum au făcut-o samuraii.

Bucurați-vă de expoziție!

Vă mulțumesc!

 

sursa :

Muzeul Național Brukenthal: La mulți ani, Japonia!

 

Lasă un răspuns